Het is goed om te weten dat ook de assistentes en praktijkondersteuners een beroepsgeheim hebben. Dat betekent dat hij of zij niet met anderen praat over de zaken die u vertelt.
De assistente
Bij de assistente kunt u terecht met vragen over medische en praktische zaken. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen met uw vraag zal zij u extra vragen stellen, dit heet triage.
Ook verricht zij diverse medische taken, zoals: bloed prikken uit de vinger, oren uitspuiten, wratten aanstippen, bloeddrukmetingen en het maken van uitstrijkjes.
U kunt hiervoor rechtstreeks een afspraak met haar maken.
Praktijkondersteuner Somatiek
Een praktijkondersteuner bij de huisarts (POH) werkt letterlijk ter ondersteuning van de huisarts. De huisarts blijft altijd eindverantwoordelijk voor uw zorg.
De praktijkondersteuner Somatiek begeleidt patiënten met een lichamelijke chronisch aandoening, zoals diabetes mellitus, astma/COPD, hart- en vaatziekten en ouderenzorg.
De praktijkondersteuner kan onder meer voorlichting geven over de ziekte, de patiënt begeleiden bij medicatiegebruik en veranderingen in de leefstijl en controle onderzoeken uitvoeren.
Daarnaast wordt zij ingezet voor visites aan chronische patiënten.
Praktijkondersteuner GGZ
In onze huisartsenpraktijken werken praktijkondersteuners huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg, kortweg POH-GGZ. De POH-GGZ is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg.
Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of de specialistische GGZ. De POH-GGZ biedt het voordeel dat mensen met psychische vragen op een makkelijke manier naar een deskundige binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden verwezen.
De POH-GGZ bespreekt samen met u uw klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van uw klachten te praten en over wat u geprobeerd heeft om van uw klachten af te komen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten, een vervolggesprek duurt meestal een half uur.
Vervolgens adviseert de POH-GGZ u en uw huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kan een aantal vervolggesprekken bij de POH-GGZ zijn. Tevens is het mogelijk dat er advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding elders, zoals maatschappelijk werk, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een specialistische GGZ-instelling.
De POH-GGZ kan dus helpen bij:
- het verhelderen van problemen;
- het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen;
- het geven van advies over behandeling en verwijzing;
- kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk;
- nazorg na behandeling in de GGZ.
In overleg met u kan de huisarts u doorverwijzen naar de POH-GGZ en kunt u een afspraak maken. U hoeft voor de gesprekken met de POH-GGZ niet te betalen. De kosten worden vergoed door de basisverzekering. Uw eigen risico wordt niet aangesproken, omdat de zorg onder huisartsenzorg valt.
Praktijkondersteuner GGZ-Jeugd
Tevens is er bij de Huisartsen Anton Jurgenshuis een Praktijkondersteuner GGZ-Jeugd werkzaam. Zij kan helpen de hulpvraag te verhelderen en biedt snel en laagdrempelig begeleiding aan kinderen en jongeren tot 18 jaar en hun ouders binnen de huisartsenpraktijk, maar kan ook in samenspraak met de huisarts zorg dragen voor een doorverwijzing.
Vragen kunnen bijvoorbeeld zijn:
“mijn kind heeft last van angst of somberheid, wat is er mogelijk?”
“ik maak me zorgen over het gebruik van social media van mijn puber, hoe ga ik daar mee om?”
“mijn kind heeft last van de scheiding, wat is er voor nodig om dat te verminderen?”
“hoe kan ik een opvoedkwestie aanpakken, zoals bijvoorbeeld grenzen stellen?”
“heeft mijn kind ADHD of een vorm van autisme?”
“mijn kind piekert veel, hoe kan ze weer beter in haar vel komen te zitten?”
In overleg met uw huisarts kunt u doorverwezen worden naar de praktijkondersteuner GGZ-Jeugd.